Diabetes mellitus – cukrovka je chronická porucha látkovej výmeny, kde pri liečbe zohráva dôležitú úlohu strava, jej pravidelnosť, zloženie, kvalita a množstvo.
Strava je prispôsobená k liečbe diabetika, jeho telesnej hmotnosti a energetickému výdaju. Cieľom liečby je, aby glukóza, ktorá sa vytvorí z jedla sa nehromadila v krvi, ale bola včas prepravená do buniek, kde tvorí zdroj energie. Tento transport zabezpečuje u zdravého človeka vlastný inzulín, ale u diabetika podporná liečbe antidiabetikami alebo aplikáciou inzulínu. Pomer medzi dávkou inzulínu, jedlom a pohybovou aktivitou musí byť v rovnováhe, aby sa dosahovali uspokojivé výsledky – dobrá diabetická kompenzácia.
Jedlom sú prijímané základné živiny: bielkoviny, tuky a sacharidy. Priamy dopad jedla na glykémiu majú sacharidové potraviny. Aby sa diabetik vedel ľahšie zorientovať pri stravovaní, učí sa počítať sacharidové jednotky (SJ). Sú to výmenné jednotky sacharidových potravín, ktoré v danom množstve zodpovedajú 10g sacharidov (1 SJ) a 1 SJ zvýši glykémiu približne o 2mmol/l. Diabetikovi počet SJ na deň a ich prerozdelenie na porcie jedla určí lekár – diabetológ. Prihliada na vek diabetika, jeho hmotnosť, schopnosť zjesť množstvo jedla v danom čase a na glykémiu pred a po jedle.
Sacharidové potravinysú prevažne rastlinného pôvodu. Zo živočíšnych potravín sa do počtu SJ v jedle započíta len mlieko a tekuté mliečne výrobky.
Sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ
Sacharidové potraviny – vhodné na preliečenie hypoglykémie
Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo |
---|---|---|---|---|---|
Glukopur | 10g | Cukor | 10g | Sladký nápoj | 100ml |
Započítateľné sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ
Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo |
---|---|---|---|---|---|
Mlieko | 200ml | Jogurt biely | 200ml | Kefír | 300ml |
Chlieb biely | 20g | Ryža dusená | 45g | Zemiaky | 65g varené |
Chlieb biely | 20g | Ryža dusená | 45g | Zemiaky | 65g varené |
– grahamový | 25g | Halušky | 45g | – kaša | 75g |
Rožok biely | 15-20g | Tarhoňa | 45g varená | – knedľa | 45g |
– grahamový | 25g | Cestovina | 45g varená | Fazuľa | 80g varená |
Žemľa | 15-20g | – bezlepkové | 40g varené | Hrach | 80g varený |
Suchár | 15g | Múka | 15g | Šošovica | 65g varená |
Vianočka | 15g | – pohánková | 15g | Sója – Vita | 25g |
Kukurica | 65g zrno | Pohánka | 15g | Hrášok ster. | 120g |
Cvikla | 100g | Vločky | 20g | Mrkva | 80g |
Ovocie v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ: (uvedená je hrubá váha)
Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo | Potravina | Množstvo |
---|---|---|---|---|---|
Ananás | 140g | Egreš | 120g | Mandarínky | 150g |
Banán | 70g | Grapefruit | 170g | Marhule | 110g |
Broskyňa | 120g | Hrozno | 70g | Melón | 270g |
Čerešne | 90g | Hruška | 90g | Pomaranč | 150g |
Černice | 140g | Jablko | 90g | Ríbezle | 140g |
Čučoriedky | 140g | Jahody | 160g | Slivky | 90g |
Zelenina nezvyšuje glykémiu, nepočíta sa do počtu SJ v jedle, okrem malých výnimiek.
Znalosť o potravinách a SJ pomáhajú diabetikovi zostaviť si svoj jedálny plán na deň.
Mária Štefáková
diétna sestra
NEDÚ, n. o. Ľubochňa
e-mail: strava@nedu.sk