Stravovanie diabetika

Diabetes mellitus – cukrovka je chronická porucha látkovej výmeny, kde pri liečbe zohráva dôležitú úlohu strava, jej pravidelnosť, zloženie, kvalita a množstvo.
Strava je prispôsobená k liečbe diabetika, jeho telesnej hmotnosti a energetickému výdaju. Cieľom liečby je, aby glukóza, ktorá sa vytvorí z jedla sa nehromadila v krvi, ale bola včas prepravená do buniek, kde tvorí zdroj energie. Tento transport zabezpečuje u zdravého človeka vlastný inzulín, ale u diabetika podporná liečbe antidiabetikami alebo aplikáciou inzulínu. Pomer medzi dávkou inzulínu, jedlom a pohybovou aktivitou musí byť v rovnováhe, aby sa dosahovali uspokojivé výsledky – dobrá diabetická kompenzácia.

Jedlom sú prijímané základné živiny: bielkoviny, tuky a sacharidy. Priamy dopad jedla na glykémiu majú sacharidové potraviny. Aby sa diabetik vedel ľahšie zorientovať pri stravovaní, učí sa počítať sacharidové jednotky (SJ). Sú to výmenné jednotky sacharidových potravín, ktoré v danom množstve zodpovedajú 10g sacharidov (1 SJ) a 1 SJ zvýši glykémiu približne o 2mmol/l. Diabetikovi počet SJ na deň a ich prerozdelenie na porcie jedla určí lekár – diabetológ. Prihliada na vek diabetika, jeho hmotnosť, schopnosť zjesť množstvo jedla v danom čase a na glykémiu pred a po jedle.

Sacharidové potravinysú prevažne rastlinného pôvodu. Zo živočíšnych potravín sa do počtu SJ v jedle započíta len mlieko a tekuté mliečne výrobky.

Sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ

Sacharidové potraviny – vhodné na preliečenie hypoglykémie

Potravina Množstvo Potravina Množstvo Potravina Množstvo
Glukopur 10g Cukor 10g Sladký nápoj 100ml

Započítateľné sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ

Potravina Množstvo Potravina Množstvo Potravina Množstvo
Mlieko 200ml Jogurt biely 200ml Kefír 300ml
Chlieb biely 20g Ryža dusená 45g Zemiaky 65g varené
Chlieb biely 20g Ryža dusená 45g Zemiaky 65g varené
– grahamový 25g Halušky 45g – kaša 75g
Rožok biely 15-20g Tarhoňa 45g varená – knedľa 45g
– grahamový 25g Cestovina 45g varená Fazuľa 80g varená
Žemľa 15-20g – bezlepkové 40g varené Hrach 80g varený
Suchár 15g Múka 15g Šošovica 65g varená
Vianočka 15g – pohánková 15g Sója – Vita 25g
Kukurica 65g zrno Pohánka 15g Hrášok ster. 120g
Cvikla 100g Vločky 20g Mrkva 80g

Ovocie v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ: (uvedená je hrubá váha)

Potravina Množstvo Potravina Množstvo Potravina Množstvo
Ananás 140g Egreš 120g Mandarínky 150g
Banán 70g Grapefruit 170g Marhule 110g
Broskyňa 120g Hrozno 70g Melón 270g
Čerešne 90g Hruška 90g Pomaranč 150g
Černice 140g Jablko 90g Ríbezle 140g
Čučoriedky 140g Jahody 160g Slivky 90g

Zelenina nezvyšuje glykémiu, nepočíta sa do počtu SJ v jedle, okrem malých výnimiek.

Znalosť o potravinách a SJ pomáhajú diabetikovi zostaviť si svoj jedálny plán na deň.

Mária Štefáková
diétna sestra
NEDÚ, n. o. Ľubochňa
e-mail: strava@nedu.sk